Güneş Enerji Sistemleri

 

Güneş Enerjisinde Dünyadan Gelişmeler

 

Dünya'da enerji bunalımları, güneş enerjisinin teknolojik gelişimini ve geleceğini büyük ölçüde etkileyerek, özellikle yapılan aktif veya pasif biçimde ısıtma ve iklimlendirilmesi, fotovoltalik (güneş enerjisi fotoelektriksel yöntemle toplanması) veya ısı olarak güneşten elektrik üretilmesi ve geleceğin yakıtı olan hidrojenin suda üretilmesinde güneş enerjisi kullanılması (güneş hidrojen sistemi) konularında araştırma geliştirme ve uygulama başlanmıştır.

 

1980 yılında ABD'de 5.610.000 m 2 güneşli su ısıtıcı kolektör alanı bulunuyordu. 1950'ler de başlayan büyük güçlü ısıl sistemleri çalışmalarının ürünü olarak 1970'lerin sonlarına doğru güneş termik elektrik santralleri kurulmaya başlanmıştır.

ABD'nin California-Mojave çölünde 19MW'lık "Solar One" adlı güneş termik elektrik santrali ilklerden biridir. Aynı yıllarda Güney Fransa'da 2,5 MW'lık "Themis" santrali, İspanya Almeria'da 1,2 MW'lık CESA-1 santrali kurulmuştur.

 

1980'lere gelinirken fotovoltaik güneş elektrik üreticileri, haberleşme sistemlerine güç kaynağı olmaktan öte su pompalarının çalıştırılması ve konutların elektrik ihtiyaçları için kullanılmakta idi. 1981 yılında fotovoltaik bataryaların ürettiği elektrik enerjisi ile çalışan ve "Solar Challenger" adı verilen iki pervaneli güneş uçağı, Manş denizini aştı. Bu tür bataryalar daha sonra özel otoların çalıştırılması için de kullanılmaya başlandı.

 

1982'de California'da elektrik amacı ile bir (PV) santrali kuruldu. Bunu Los Angeles-San Fransisko hattının ortasında kurulan başka bir (PV) santrali izledi. Dünya enerji konseyinin 1992 raporuna göre PV Kurulu gücü bulunan ülkeler arasında Almanya, Avustralya, Burundi, Çin, Fransa, Gana, İspanya, Japonya, Meksika ve Norveç yer almaktadır. Güneş termik elektrik alanında 279MW kurulu güç ve yıllık 700.000MWh üretimi ile ABD birincidir. Aktif sistemde ısı üretiminde İsrail önde gelir. Pasif sistemle yıllık ısı üretiminde Avustralya liste başındadır.

 
Hakkımızda   Site Haritası   Reklam   İletişim 
2008 yılından beri güneş enerjisi gücünü göstermektedir. ©2012