SOLAR ENERGY SYSTEMS (FOTOVOLTAİK SİSTEMLER )

Güneş Enerjisi Hakında Genel Yorumlar

SOLAR ENERGY SYSTEMS (FOTOVOLTAİK SİSTEMLER )

İleti SEMRA AYVALIK 25 Ekm 2010, 12:27

Güneş panelleri güneş ışığını direkt olarak elektriğe çevirirler.
PV (Fotovoltaj) hücreler yarı iletken malzemeden üretilmektedirler. Güneş panellerinin yapısında bir yarı iletken olan “silisyum” elementi bulunur.
Güneş ışığı bu maddeler tarafından absorbe edildiği zaman, elektronlar bulundukları atomlardan ayrılarak madde içinde serbest kalırlar ve böylece bir elektrik akımı oluşur.
Işığın (fotonların) elektriğe (voltaj) dönüşümüne fotovoltaj efekt adı verilmiştir.
Paneller, gölgeli havalarda bile önemli miktarda elektrik enerjisi üretebilmektedir.
Güneş panelleri çok sayıda güneş hücresinin birbirine paralel veya seri bağlanarak bir yüzey üzerine monte edilmesiyle oluşturulur.
Kullanılan hücre tipinin yapısına göre polikristal, monokristal ve ince film olmak üzere çeşitli güneş panelleri mevcuttur.

HANTEK ELEKTORNİK TIBBİ ÜRÜNLER İNŞ.SAN.VE TİC.LTD.ŞTİ., Temiz enerji kaynakları ile gündeme gelecek sürdürülebilir yaşam modellerinin çözümlerini üretiyor.
Küresel iklim değişikliği sürecinde Türkiye elektrik enerjisinin doğal kaynaklardan üretilmesi ARTIK KAÇINILMAZ BİR GEREKLİLİKTİR.
Güneş panelleri ile dış cephe kaplama: Plaza, hastane, otel gibi mekanların dış cephesi şeffaf güneş panelleri ile kaplanarak, binaların elektrik enerjisi güneşten üretiliyor.
Güneş panelleri ile dış mekan aydınlatma: Belediye meydanları, fabrika bahçeleri, park ve bahçeler, elektrik ulaşmayan köyler gibi çok farklı alanlarda uygulanabilen sistem, gündüz topladığı güneş enerjisi ile akşam aydınlatma sağlıyor.
Diğer Temiz Enerji Uygulamaları:
• Elektrik hattından uzak çiftlik, dağ ve yayla evleri için güneş ve rüzgar enerjisinden elektrik üretimi,
• Güneş enerjisi ile çalışan ve deniz suyundan içme suyu üreten özel arıtım tesisleri,
• Tarımsal uygulamalar için güneş panelleri ile çalışan sulama ve pompa sistemleri,
• 10kW-1MW arası şebeke bağlantılı güneş enerjisi sistemleri,
• Güneş enerjili reklam panoları,
• Güneş ve rüzgar enerjili TV-Radyo vericiler, gsm baz istasyonları,
• Güneş enerjisi ile çalışan güvenlik, alarm ve kamera sistemleri,
• Her tip deniz uygulamasında elektrik üretimi, yelkenliler, deniz fenerleri ve farklı sinyal sistemleri.
Güneş Paneli Üretim ve Satışı:
GÜNEŞ PANELİ
Güneş panelleri birleştirilmiş güneş pillerinden oluşur ve güneş enerjisini direkt olarak elektriğe çevirirler.
PV (Fotovoltaik) hücreler yarı iletken silikon malzemeden üretilmektedirler.
Güneş panellerinin yapısında bir yarı iletken olan “silisyum” elementi bulunur. Güneş ışığı bu maddeler tarafından emildiği zaman, elektronlar bulundukları atomlardan ayrılarak madde içinde serbest kalırlar. Böylece bir elektrik akımı oluşur.
Işığın (fotonların) elektriğe (voltaj) dönüşümüne fotovoltaj adı verilir.
Paneller, gölgeli havalarda bile önemli miktarda elektrik enerjisi üretebilmektedir.
Güneş panelleri çok sayıda güneş hücresinin birbirine paralel veya seri bağlanarak bir yüzey üzerine monte edilmesiyle oluşturulur.

Güneş panelleri güneş ışığını direkt olarak elektriğe çevirirler. PV (Fotovoltaj) hücreleri daha önce sıkça hesap makinelerinde ve saatlerde kullanılmıştır. Fotovoltaj hücreler bilgisayar çiplerinde kullanılan yarı iletken malzemeden üretilmektedirler. Güneş ışığı bu maddeler tarafından absorbe edildiği zaman, elektronlar bulundukları atomlardan ayrılarak madde içinde serbest kalırlar ve böylece bir elektrik akımı oluşur. Işığın (fotonların) elektriğe (voltaj) dönüşümüne fotovoltaj efekt adı verilmiştir

Güneş pilleri fotovoltaj ilkeye dayalı olarak çalışırlar, yani üzerlerine ışık düştüğü zaman uçlarında elektrik gerilimi oluşur. Pilin verdiği elektrik enerjisinin kaynağı, yüzeyine gelen güneş enerjisidir. Güneş enerjisi, güneş pilinin yapısına bağlı olarak % 5 ile % 20 arasında bir verimle elektrik enerjisine çevrilebilir.

12-24 panellik bir sistem normal bir evin tüm elektrik ihtiyacını karşılayabilir, endüstri uygulamaları veya elektrik santralleri için binlerce güneş panelinin kullanıldığı büyük sistemler kurulmaktadır.

Tüm solar panellerimiz alüminyum çerçeveli veya laminat, çerçevesiz olarak üretilmektedir. -40ºC ve +85ºC dereceler arasında sorunsuzca çalışmakta olan güneş panellerinin korozyon ve UV ışınlarına karşı özel koruması vardır. Anti reflektif özel yüzeyi ile maksimum güneş ışığı absorbe edilmekte ve yansımalar önlenmektedir. Evsel uygulamalarda genelde 4-24 adet arası güneş paneli büyük telekom uygulamalarında ise 80-120 adet güneş paneli kullanılmaktadır. Seri ve paralel bağlamalarla istenilen DC akımı (12-24-48V DC) elde etmek mümkün olmaktadır.

Mevsimlere bağlı olarak farklı açılarla güneşe doğru yönlendirme yapılarak her mevsimde maksimum verim alınması mümkün olmaktadır. Türkiye için genelde geçerli olan 60º kış eğimi sayesinde ve panel camlarının özelliği nedeni ile buzlanma veya kar birikmesi olmamaktadır.
Türkiye'nin Güneş Enerjisi Potansiyeli
Türkiye dünya üzerinde 36o-42o kuzey enlemleri ve 26o-45o doğu boylamları arasında bulunmaktadır. Türkiye'nin yıllık ortalama güneş Işınımı 1303 kWh/m2yıl, ortalama yıllık güneşlenme süresi ise 2623 saattir. Bu rakam günlük 3,6 kWh/m2 güce, günde yaklaşık 7,2 saat, toplamada ise 110 günlük bir güneşlenme süresine denk gelmektedir. 9,8 milyon TEP (ton eşdeğer petrol) ısıl uygulamalara olmak üzere yıllık 26,2 milyon TEP enerji potansiyeli mevcuttur. Yılın 10 ayı boyunca teknik ve ekonomik olarak ülke yüzölçümünün %63'ünde ve tüm yıl boyunca %17'sinden yaralanabilir.
Güneş radyasyonu bu dünyanın atmosferine dik ise, bir düşme 1.367 W/m2 (güneşi sabit kabul edersek, yoksa dünya döndüğü için bu açı devamlı olarak değişecektir) 1.367 W/m2 olan bu değerin 50 W/m2 atmosferde emilir ve yeryüzüne 1.000 W/m2'lik bir değer ile ulaşır. Yıllık bazda, Türkiye'de bu değer 1.100 kWh/m2*yıl ile 1.300 kWh/m2*yıl arasında değişmekle beraber, çöllerde 2.500 kWh/m2*yıl'ı bulmaktadır.
Bulutlu yaz günlerinde bile ışığın %80'ni emilmesine karşın 300 W/m2'lik bir güce sahiptir.
Türkiye yılda birim m2'sinden ortalama 1.100 kWh'lik güneş enerjisi üretebilir. Güneşten dünyaya saniyede yaklaşık 170 milyon MW enerji gelmektedir. Güneşten bir saniyede dünyaya gelen güneş enerjisi miktarı, Türkiye'nin yıllık enerji üretiminin 1700 katıdır.
Türkiye'nin en fazla güneş alan bölgesi Güneydoğu Anadolu Bölgesi olup, ikinci sırada Akdeniz Bölgesi gelmektedir. Güneydoğu Anadolu Bölgesi ülkemizin enerji bakımından en zengin bölgesidir. Bu bölgeye gelen yıllık toplam güneş enerjisi miktarı 1460 kW/m2 ve yıllık toplam güneşlenme süresi ise 2993 saattir. Bunun yanında Karadeniz Bölgesi Türkiye'nin en az güneş enerjisi potansiyeline sahip bölgesidir. Bu verilen ışığında Türkiye'de toplam olarak yıllık alınan enerji 1015kWh kadardır.
1980'lere gelinirken fotovoltaj güneş elektrik üreticileri, haberleşme sistemlerine güç kaynağı olmaktan öte su pompalarının çalıştırılması ve konutların elektrik ihtiyaçları için kullanılmakta idi. 1981 yılında fotovoltaik bataryaların ürettiği elektrik enerjisi ile çalışan ve "Solar Challenger" adı verilen iki pervaneli güneş uçağı, Manş denizini aştı. Bu tür bataryalar daha sonra özel otoların çalıştırılması için de kullanılmaya başlandı.

Güneş Enerjisinin Diğer Enerji Türlerine Göre Faydaları
Her şeyden önce güneş, bol ve tükenmeyen enerji kaynağı (en azından milyonlarca yıl)
Temiz bir enerji türüdür; çevreyi kirletici, duman, gaz, karbon monoksit, kükürt ve radyasyon gibi külfetleri yoktur.
Yerel uygulamalar için elverişlidir. Enerjiye ihtiyaç duyulan, hemen hemen her yerde güneş enerjisinden yararlanmak mümkündür.
Dışa bağlı olmadığından ekonomik bunalımdan bağımsızdır.
Birçok uygulaması için karmaşık teknolojiye gerek duyulmamaktadır.
Ulaşım problemi yoktur, güneşin her yerde olduğu düşünülünce enerji gereksinimi olan bölgeye kurulabilir.
Kurulan sistemlerin bakım maliyetleri yoktur veya çok azdır.
Boş alan olarak duran çatıların işlev kazanarak enerji üretmesi sağlanabilir.

Güneş enerjisi ile hangi cihazları çalıştırabilirim?
Güneş enerjisi ile teoride her türlü cihazı çalıştırmak mümkündür. Klima, elektrikli tüm cihazlar v.b.
Bulunduğum yerde şebeke elektriği var ama ben yine de temiz enerji sistemi kurmak istiyorum, yasal olarak bir sakıncası var mı?
Şebeke elektriği olan yerlerde güneş enerjisi kullanımıyla ilgili yasal bir sakınca yoktur. Belediyeden veya başka bir kurumdan herhangi bir izin belgesi almanıza da gerek yoktur.
Güneş enerji sistemleri kendini ne kadar sürede amorti eder?
Amortisman süresi birinci derecede kurulan sistemin tipine bağlıdır. Almanya, düşük güneşlenme şartlarına rağmen yüksek bir tarife fiyatı ve uzun vadeli bir alım garantisi getirerek amortisman süresini ortalama 20 yıl olarak vermektedir. Diğer koşullar aynı tutulduğunda tarife fiyatı düşük bile olsa Türkiye güneşlenme şartlarında sistemler kendilerini kullanılan ekipmanın kalitesine bağlı olarak en az 6 ay - en fazla 10 yıl gibi sürelerde amorti edeceklerdir.

Halen yurdumuzun çoğu bölgesinde özellikle de Akdeniz ve Ege sahillerinde evlerin ve turistik tesislerde bu sistemlerden yararlanılmaktadır. Ancak ülkemizin zengin güneş enerjisi potansiyeli dikkate alındığında, diğer bölgelerde de kullanımın artması mümkün görülmektedir. Bu açıdan, özellikle Güneydoğu Anadolu bölgesinde, bölgenin güneş enerjisi potansiyeline göre son derece düşük olan kullanım miktarının artırılması gerekmektedir.

Neden güneş enerjisi?

Yaşanan küresel ısınma dünyada temiz enerji kaynaklarına duyulan gereksinimi günden güne artırıyor. Kullanılan enerji kaynaklarının da gün geçtikçe azalması alternatif enerji kaynaklarına yönelime sebep oluyor.

Yenilenebilir yani tükenmeyen enerji kaynakları sıralamasında ilk sırada yer alan güneş, milyonlarca yıl tükenmeyecek enerji kapasitesine sahip konumda. Dünyanın yıllık enerji ihtiyacını sadece birkaç saat içerisinde dünyaya ulaştıran güneş, tamamen ücretsiz bir kaynak olmasının yanı sıra atıksız olduğu için doğa dostu.

Coğrafi konumu itibariyle ülkemizde, güneşlenme alanları ve süreleri oldukça yüksek. Bu avantajdan yararlanarak "Güneş Enerjisi Sistemleri"nin kullanılmasını yaygınlaştırma hedefine sahip olan HANTEK ELEKTRONİK TİC.LTD.ŞTİ., ülke ekonomisine milyarlarca dolarlık tasarruf sağlayacak.

Enerji Neden Önemli?
Günümüzde çağdaş yaşamın vazgeçilmezi enerji, savaşların sebebi, yaşam standartlarını yükselten ve hayatı kolaylaştıran enerji….
Kısacası enerji olmadan hiç bir şey olmuyor!!!
Kapasite Sorunu
2008 içinde elektrik enerjisinde arz-talep dengesi %99, ‘in üzerinde çıkmıştır ve ülkemiz muhtemel bir enerji krizi ile karşı karşıyadır.
Elektrik kesintileri başlarsa;turizm, sanayi ve ihracat başta olmak üzeretüm ülke ekonomisi zarar görür.
Sokak lambalarından 3 Keban Barajı çıkar
TEDAŞ'ın Türkiye'de 11 milyon sokak lambası olduğu, bunların tamamının LED'e dönüşmesi halinde yaklaşık üç Keban Barajı'na bedel enerjinin tasarruf edileceğini biliyor muydunuz., "Şu an TEDAŞ'ın kullandığı klasik akkor ampuller saatte 300 watt enerji tüketiyor. Oysa LED'li ampuller en fazla saatte 90 watt'lık enerjiyle aynı işi yapıyor. Bu hesaplama sadece TEDAŞ'ın sahip olduğu sokak lambalarıyla ilgili. Bunu evlerdeki, fabrikalardaki, park bahçelerdeki kullanımları da düşündüğümüzde söyleyeceğimiz rakam kat kat artacaktır".

58 milyon ağaca bedel
LED'e dönüşüm çevresel değerlerin korunması anlamında önem taşıyor. Bu sistemle çevreye 58 milyon adet ağaç dikmiş gibi fayda sağlanmaktadır. Türkiye'nin Kyoto Sözleşmesi'yle karbon salınımını azaltma taahhüdü olduğunu , "Karbon salınımının azaltılması anlamında LED'e geçişin çok önemli olduğunu biliyoruz. Her bir kilowatt saat enerji tüketiminde 0,5 gram karbondioksit üretiliyor. Bir ağaç yılda 20 gram karbondioksit temizliyor. Enerji tüketimini azaltmak yeni enerji yatırımlarını yapmaktan daha iyidir" .

"Kamu kuruluşları eskiden elektrik faturasını pek önemsemiyorlardı. Şimdi TEDAŞ'ın özelleştirmesiyle elektrik tasarrufunu önemser oldular, çünkü eğer ödemezlerse elektrikleri kapanıyor. Bu aslında tasarruf açısından iyi oldu. Kamu kuruluşları da artık tasarruflu ürünlere ilgi gösteriyor. Hatta birçok kamu kuruluşu ihale şartlarına artık LED'li olma unsurunu da ekledi"


Güneş Pilleri Ayrıntılı Anlatım
Güneş ışığını doğrudan elektrik enerjisine dönüşmesini sağlayan Solar Paneller(fotovoltaj piller) yarıiletken maddelerden yapılmaktadır.Bu paneller yüzeylerine gelen ışığı elektrik enerjisine çevirirler.
Güneş pilleri(Solar Paneller) fotovoltaj (Fotovoltaj à E=h x √ / λ formülünden Enerji nin açılımı yapıldığında gelen ışığın dalga boyu ile ters orantılı olduğu görülmektedir) ilkeye dayalı olarak çalışırlar, yani üzerlerine ışık düştüğü zaman uçlarında elektrik gerilimi oluşur. Pilin verdiği elektrik enerjisinin kaynağı, yüzeyine gelen güneş enerjisidir.
Güneş panelleri güneş ışığını direkt olarak elektriğe çevirirler. PV (Fotovoltaj) hücreler yarı iletken malzemeden üretilmektedirler. Güneş panellerinin yapısında bir yarı iletken olan silisyum elementi bulunur. Güneş ışığı bu maddeler tarafından absorbe edildiği zaman, elektronlar bulundukları atomlardan ayrılarak madde içinde serbest kalırlar ve böylece bir elektrik akımı oluşur. Işığın (fotonların) elektriğe (voltaj) dönüşümüne fotovoltaj efekt adı verilmiştir. Paneller, gölgeli havalarda bile önemli miktarda elektrik enerjisi üretebilmektedir. Güneş panelleri çok sayıda güneş hücresinin birbirine paralel veya seri bağlanarak bir yüzey üzerine monte edilmesiyle oluşturulur. Kullanılan hücre tipinin yapısına göre polikristal, monokristal ve ince film olmak üzere çeşitli güneş panelleri mevcuttur.

Plaza, hastane, otel gibi mekanların dış cephesi şeffaf güneş panelleri ile kaplanarak, binaların elektrik enerjisi güneşten üretiliyor.
Belediye meydanları, fabrika bahçeleri, park ve bahçeler, elektrik ulaşmayan köyler gibi çok farklı alanlarda uygulanabilen sistem, gündüz topladığı güneş enerjisi ile akşam aydınlatma sağlıyor.
Güneş santralleri, organize sanayi bölgeleri, geniş tarlalar, endüstriyel çatılar veya toplu konutların güneş alan kesimlerine kuruluyor.
Yenilenebilir enerji ve Türkiye denildiğinde akla uzunca bir süredir ilk gelen şey sanırım güneş enerjisi.
Türkiye’nin kullanılabilir güneş enerjisi potansiyelinin 380 TW saat olduğu düşünülüyor ki bu miktar şu anki elektrik enerjisi ihtiyacının (150TW saat) iki katından fazla.

TÜRKİYE’DE GÜNEŞ ENERJİSİ

Türkiye, güneş enerjisi potansiyeli açısından Avrupa ülkeleri içinde İspanya'dan sonra ikinci sırada yer alıyor. Ortalama yıllık güneşlenme süresi 2 bin 640 saat yani günlük 7,2 saat düzeyinde bulunuyor. Ortalama toplam ışınım şiddeti ise 1311 kWh/m²-yıl düzeyindedir. Güneş enerjisi termik santral potansiyeli yılda 380 milyar kWh. Bu değer, Türkiye'nin yılda tükettiği yaklaşık 200 milyar kWh'lik elektriğin iki katını ifade ediyor. Coğrafi konum itibariyle ortalama 200 günü güneşli geçen Türkiye’de en çok güneş alan illerin başında Şanlıurfa ve Konya geliyor. Sadece Antalya'da çatıların yüzde 80'ine güneş panelleri (PV) yerleştirilmesi ile yılda yaklaşık 24 milyar kWh elektrik üretilebiliyor. Ancak verimli ışınlar hesabı devreye girdiğinde kuru havası olan Anadolu illeri daha verimli enerji ışınlarıyla güneş tarlası hükmündedir. EİEİ, Türkiye’de güneş enerjisi uygulamaları açısından en iyi alanların hangisi olduğunu gösteren güneş enerjisi potansiyel atlasını hazırladı.

Sistem sessiz ve temiz bir elektrik üreticisi

Bir çok ülkede ; başta İsrail olmak üzere güneş enerjisi hastanelerde, endüstriyel alanlarda ve 27 metreyi geçen binalarda güneş enerjisi ile elektrik üretimi zorunludur.

Firmamız çatılarda güneş enerjisi ile elektrik üretimini sağlayan sisteminin Türkiye'de de hizmetine başlamıştır.

Çatıya yerleştirilen güneş pilleri (fotovoltaj) sayesinde elektrik üretimi sağlayan sistem için gerekli tüm teknik altyapılar konusunda firmamız HANTEK ELEKTRONİK SAN.VE TİC.LTD.ŞTİ. hazır. Üretilen fazla elektriğin devlete satılması da mümkün, bunun için çatılarda üretilip kullanılmayan fazla elektrik için alım garantisi öngörülen yasa TBMM'de hemen hemen kesinleşmiş gibi.

Türkiye’de neler yapılabilir?
Bireysel, orta ve büyük ölçekli enerji üretim tesisleri kurulabilir.
Almanya’nın 3 katı üretim mümkün olabilir.
İşsizlik önlenebilir, dışa bağımlılık ve kaçak azaltılabilir.
Akdeniz bölgesinde kışın sera tarımı güneş enerjisi kazanımıyla arttırılabilir.
Enerji üretimi için dışarıya bağımlılık kalmaz ve kapasite sorunları çözülür.

Güneş Enerjisinin Avantajları
Güneş Enerjisinden %25 gibi yüksek bir verimle enerji dönüşümü yapmaktadır.
Sınırsız çalışma ömrüne sahiptir.
Üretimi kolaydır
Çoğunlukla üretildiği yerde tüketildiğinden enerji nakil hattına ihtiyaç duymaz.
Çıkış gücü/ağırlık oranı yüksektir
Temiz bir enerji kaynağıdır
Tehlikesizdir.

Bir ülkenin elektrik enerjisi tüketimi o ülkenin kalkınmışlığının bir göstergesidir.
Coğrafi konum itibariyle ortalama 200 günü güneşli geçen Türkiye'de şu anda güneş enerjisi kapasitesinden ancak binde 1 oranında yararlanılabiliyor.
Türkiye'nin ortalama güneşlenme süresi 2 bin 640 saat (günlük toplam 7,5 saat)
Türkiye'nin en fazla güneş enerjisi potansiyeline sahip bölgesi ise Güneydoğu Anadolu Bölgesi. Bu bölgeyi sırasıyla Akdeniz Bölgesi, Doğu Anadolu Bölgesi, İç Anadolu Bölgesi, Ege Bölgesi, Marmara Bölgesi ve Akdeniz Bölgesi izliyor.
SEMRA AYVALIK
 
İleti: 2
Kayıt: 23 Ekm 2010, 16:33
Konum: GENEL MÜDÜR YARDIMCISI

Ynt: SOLAR ENERGY SYSTEMS (FOTOVOLTAİK SİSTEMLER )

İleti tayfunakarel 26 Arl 2018, 13:36

Yazınız gerçekten çok bilgilendirici olmuş bir solukta okudum. Bende dağ evime bir solar sistem kurmak istiyorum ama maliyeti biraz korkuyor açıkcası . Büyük panelli sistemleri en uygun nereden alabilirim? Bunların kullanım ömürleri nedir. İnternette uygun fiyatlı solar lamba setleri buldum . [url]solarkamera.com[/url] sitesinde baya bir var ürün gördüm ama büyük bir sistem kurup kurmama konusunda kararsızım . Yardımcı olursanız sevinirim
tayfunakarel
 
İleti: 1
Kayıt: 26 Arl 2018, 13:32


Güneş Enerjisi

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Kayıtlı kullanıcı yok ve 3 misafir

cron