3. Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuar İzlenimleri

Güneş Enerjisi Hakında Genel Yorumlar

3. Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuar İzlenimleri

İleti Solar 11 Mar 2010, 19:59

Fuar tanıtımı için firma yetkilileri ile görüşmem sonuç vermedi ve sitede tanıtımı yeterince yapamadım. Anladım ki ücretsiz sponsor olmak bile zormuş, sağ olsun yönlendirdikleri Ebru hanım da ilgilenmedi, neyse.

Firmaların oldukça ilgi duydukları fuarda 200’e yaklaşık firma ve temsilcilik bulunmaktaydı. Türk firmalarının yanı sıra Çin firmaları da bulunmaktaydı. Ezinç, Solimpeks gibi sektörün öncü firmaları fuarda yoktular. Fotovoltaik sektöründe ki firmalar da yasadan kaynaklanan bir durgunluk, termal sektöründeki firmalarda ise Çin ürünlerinde yoğunluk vardı. Türkiye’nin fotovoltaik kurulu gücünün 4MW’a erişmiş olması da sektör bakımından sevindirici.

DATA TSP
İzmir’de kurulu olan fabrikasında fotovoltaik modül imalatı gerçekleştiren firmanın yıllık üretim kapasitesi 22MW (100.000 panel) fakat 6MW’lik üretimleri bulunmakta. Yeterli talebin oluşması durumunda tam kapasite ile üretim yapabilecek konumdalar ve zaman içerisinde üretim kapasitelerini 50MW’a çıkarmayı hedeflemekteler. Türkiye pazarının tam oluşmamış olmasından dolayı ürünlerini Fransa’ya ihraç etmekteler. Kurulu olan fabrika da montaj işlemlerini gerçekleştiren firma, hücre olarak Alman ürünü olan Q-Cell’i kullanmaktalar. Q-Cell’in yüksek maliyeti nedeni ile değişmesi söz konusu. Üretimde kullanılan MultiCrystal hücrelerin verimlilik değeri %16,4 değerindedir.

Resim
Resim
Resim


Anel Enerji
Türkiye’de 13,5MW fotovoltaik modül üretimi olan firma, Türkiye’de 1,2MW’lık kurulum gerçekleştirmiştir. Üretmiş olduğu modüllerin büyük bir kısmını ihraç etmektedir. Polikristal ve monokristal modül üretimi olan firmana anahtar teslimi projeler de yapmaktadır. Polikristal ve monokristal (verimleri %14-15) modülü projeleri 4€/Watt (invertör ve diğer ekipmanları da dahil), ince film (verimleri %10) güneş sistemleri ise 1,2€/Watt değerindedir. Baymak ile ortaklaşa çalışmaktadırlar.

Resim
Resim
Resim
Son resim ince film güneş pili (CdTe) ve tek parçadır, yansımadan dolayı çatıyı görüyoruz :) Alüminyum bağlantıları olan bu panelin bakır bağlantılı olanları da mevcuttu.

Norm Enerji
SunRise (Modül üreticisi) ve Studer (İnvertör) Türkiye distribütörü olan firma 600kW’lık kurulu gücü bulunmaktadır. Eğitim, projelendirme, danışmanlık hizmeti veren Norm Enerji, sektör içerisinde ki bilgi birikimi ile anahtar teslimi fotovoltaik sistem projeleri sunmaktadır.

Resim

Permak Enerji
Yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik faaliyet gösteren firma, fotovoltaik ve termal sistemler de sunmakta. Fotovoltaik modül olarak ET Solar ürünlerini kullanmakta, aynı zamanda distribütörüdür. İnvertör olarak da SolarMax ürünlerini kullanmaktadır. Tüm modellerde şebekeden bağımsız (Off Grid) veya şebeke bağlantılı (On Grid) uygulamaları mevcuttur. YEK’in çıkması ile beraber şebeke bağlantılı sistemler ile güneş enerjisinden elde edilen elektriği şebekeye satmak mümkün olabilir.

Resim
Resim

CleanGlobe&OnduSolar
Türkiye’nin en büyük çatı yalıtım sistemleri üreticisi Onduline birlikteliği ile sistemleri sunan firma anahtar teslimi projeler yapmaktadır. Türkiye’nin ilk artı enerjili binası olacak olan Antalya Ekolojik Eğitim Merkezi CleanGlobe yönetiminde, Birleşmiş Milletler desteği ile yapılmaktadır.Onduline, Temizdünya, OnduSolar, Alternatifenerji, Solarpazar, Ekoev firma bünyesindedir.

Resim
Resim

İnform
İlgilenen personel olmadığı için fuar içi bilgi edinemedim.

Resim
Resim

Ser-Gün
Tamamı yerli üretim olan güneş enerji sistemlerini tanıtan firma geniş bayi ağına sahiptir. Seçici, krom, alüminyum, galviniz ve bakır kollektörleri bulunan Ser-Gün, su depoları olarak da kaynaksız birleştirme teknolojisi ile krom ve galviniz seçeneği sunmaktadır. Açık, Kapalı, Basınçlı ve Dik Sistem gibi çeşitleri bulunmakta. Bireysel kullanıma yönelik sistemler yanı sıra endüstriyel odaklı sistemler de bulunmakta, bu sistemler ile fabrikalarda ki buhar ihtiyacı için şebeke suyunun ön ısıtılması yapılmakta.
Açık, Kapalı ve Basınçlı Sistemlerde, 180Lt (2 kollektörlü), 270Lt (3 kollektörlü) ve 360Lt (4 kollektörlü) sıcak su depoları bulunmakta. 2 kollektörlü (180Lt sıcak su) güneş enerji sisteminin maliyeti 1.700TL civarında.

Resim
Resim

Kuzeymak
İthalatçı olan Kuzeymak’ın Türkiye’de imalatı yoktur. Ürünlerin tamamı Çin’den ithal edilmektedir fakat Türkiye’de yaygın bir bayi ağına sahiptir. Açık, kapalı ve basınçlı vakum tüplü sistemleri bulunan firmanın vakum tüpleri ALN/AIN-SS/Cu kaplamadır. Bu sayede mevcut vakum tüplerinden %12 daha verimlidirler ve kış aylarında sıcak su diğer vakum tüplü sistemlerden 10C daha fazladır. Ürünleri Koçtaş’larda kolaylıkla bulunabilmektedir, fakat burada sunulan sistemlere montaj dahil değildir. Sistemlerin çatı eğimi 35 derecedir. 24 vakum tüplü ve 180Lt depolu sistem 1.350TL’dir.

Fotoğraf Makinesinin şarjı bittiği için stant resimlerini çekemedim.

Demir Solar
Denizli’de kurulmuş olan firma, yurtdışından ithal ettikleri vakum tüpleri ile sistem imalatını gerçekleştirmektedir. Vakum tüpleri dışında ki (depo, montaj elemanları vs)imalatı kendi bünyesinde yapan firma açık ve kapalı vakum tüplü sistemler sunmaktadır. Vakum tüplerinde Al/N/Al kaplama kullanmaktadır. Sistemlerin çatı eğimi 35 derecedir. 24 vakum tüplü ve 180Lt depolu sistem 1.400TL’dir.

Resim
Resim

SolarTube
Güneş ışınlarını yansıtarak mahal aydınlatması gerçekleştiren düzenekler ile güneş görmeyen bölgelerin aydınlatılması yapılmakta. Çevreci bir yöntem olmasına karşın oldukça maliyetli sistemler, endüstriyel yönelik solartube’ün 800-1200$ arasında bir maliyeti olmakta.

Resim
Resim

Şişecam
Modül ve kollektörleri dış etkilerden korumak için kullanılan temperli cam üreticisi Şişe Cam. Sandy (görünümü bulanık), Pris (prizmatik görünümlü) ve normal temperli camlarını tanıtmakta. 3,2mm ve 4,0mm kalınlığında olan temperli camların demiroksit miktarının az oluşu ile ışınım geçirgenliği yüksektir.

Resim

İnci Akü
GEL tipi değişik tipteki ürünlerini tanıtan firma, kendi üretimi olan akülerin yanı sıra EverExceed üretimi olan aküleri de tanıtmaktaydı. Güneş veya Rüzgâr enerjisinde GEL tipi akülerin kullanılmasının temel sebebi bakım gerektirmemesidir, asit akülerde ki gibi su ilavesi gerekmez. Akülerin doğru kullanılası da ömrü bakımından önemlidir, akünün %80’i boşaltılması ile 1.000 defa şarj/deşarj yapılabilirken, tam deşarj ile bu değer 300’e kadar düşmektedir. Bu yüzden regülatörün aküye göre iyi ayarlanması gerekir.

Resim

Ve diğer resimler..

EniSolar
Resim

Akiş Enerji
Resim
Resim

Form Enerji'yi gözden kaçırmışım, sonradan aklıma geldi ama geç oldu. RENEX 2009'dan bu yana ne gibi değişiklikler oldu bilemiyorum.

KATILIMCI LİSTESİ
1. Ajans Organize
2. Akiş Grup
3. Akua Dış Tic. Ltd. Şti.
4. Alkor Alüminyum
5. Alosbi
6. Anel Enerji
7. Anji Dasol Solar Energy S&T Co.,Ltd
8. Antalya Belediyesi
9. Arinna Ag
10. Asian Solar
11. Atölye Reklam
12. AYT grup enerji
13. Bağlantı Elemanları Dergisi – Ana Yayıncılık
14. Bakır Ticaret Ltd. Şti.
15. Bauer Solarenergie Gmbh
16. Bauer Watertechnology
17. Beijing Hope Solar Power Co.,Ltd
18. Beijing Meorient International Exhibition Co., Ltd
19. Bisam Cephe Sistemleri
20. Bmd Solar
21. Cec Business Consulting(Beijing)Co.,Ltd.
22. Centrotherm Clean Solutions
23. Centrotherm Photovolaics Ag
24. Changzhou Blueclean Solar Energy Co.,Ltd
25. Changzhou Erjin Solar Energy Equipment Co.,Ltd
26. Changzhou Sunfield Solar Technology Co.,Ltd
27. Changzhou Sunlight Solar Energy Co.,Ltd
28. China Risun Media Group
29. Clean Globe Güneş Enerjisi Çözümleri
30. Cp-Solar Co.,Ltd
31. Czech Trade Czech Promotion Agency
32. Çavaşsan
33. Çevkor Vakfı - Ekoloji Dergileri
34. Data Tsp
35. Defiba Türkiye
36. Degerenergie Gmbh
37. Demir Solar
38. Denba Grup
39. Dokuz Eylül Üniversitesi - Solaris
40. Dünya Prestij Elek.San.Tic. Ltd. Şti
41. Ec Industry Group
42. Eco Sunwind – Sunplast
43. Ecoprogetti Srl
44. Ekoloji Teknik
45. Ekosolar Ltd. Şti.
46. Elektrik Burada – Elektro Solar
47. Elektrik Haber – Güneş Haber
48. Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğü
49. Elektrokent Perpa Dergisi / Adım Fuarcılık
50. Energaïa
51. Energetica Energietechnik Gmbh
52. Energetica Xxı
53. Energıewandel - Förderclub Für Erneuerbare Energien
54. Enerji Burada
55. Enerji Hukuku Araştırma Enstitüsü
56. Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı
57. Enisolar Çevre Teknolojileri Ltd.
58. Enko Ltd. Şti.
59. Epa – Enerji Profesyonelleri Derneği
60. Era Solar
61. Euro Solar
62. Euro-China Solar Promotion Association
63. Eurosol Solarpower
64. Fairwell Messeconsulting
65. Fire Energy S.L
66. Fl,excell
67. Fom Ajans / Dtk Dergisi
68. Form Temiz Enerji
69. Fullgreen Solar Tech. Corp., Ltd
70. Garaba Medya
71. Gensed - Güneş Enerjisi Sanayicileri Ve Endüstrisi Derneği
72. Geposb - Gebze Plastikçiler Org. San. Bölgesi
73. German Ministry Of Economics And Technology
74. Gira Solar
75. Greenpeace
76. Guodian Jintech Solar Energy Co.,Ltd.
77. Güneş Enerjisi Dergisi
78. Güneşe Derneği
79. Güngören Kolan Hastanesi
80. Günışığı Aydınlatma Enerji Sistemleri
81. Hacettepe Üniversitesi - (Yetam)
82. Haining Jineng Solar Energy Co.,Ltd
83. Haining Sanxi Solar Energy Industry Co., Ltd
84. Haining Sunpose New Energy Co. Ltd
85. Haneks Ltd. Şti.
86. Heckert Solar Ag
87. Hesiad
88. Hizmark – Solis Enerji
89. Ibc Solar Ag
90. İkitelli Organize Sanayi Bölgesi
91. İlyas F. Azrak A.Ş.
92. İmes Organize Sanayi Bölgesi
93. İnci Akü San. Ve Tic. A.Ş.
94. İnform Elektronik San. Ve Tic. A.Ş.
95. İstanbul Dudullu Organize Sanayi Bölgesi
96. İzopoli Yapı Elemanları Taah. San. Ve Tic. A.Ş.
97. Jci Avrasya Enerji Takımı
98. Jiangsu Hongyu Solar Energy Industry Co., Ltd
99. Jiangsu Shunda Pv-Tech Co,. Ltd
100. Jiangsu Sinski Pv Co., Ltd.
101. Jiangsu Sunrain Solar Energy Co., Ltd
102. Jiaxing Fanrong Import And Export Co.,Ltd
103. Jordanian Renewable Energy Society (Jres)
104. Juli New Energy Co.,Ltd
105. Kaco New Energy Elk. San. Tic. Ltd. Şti.
106. Korona Temiz Enerji Sistemleri Ltd. Şti.
107. Kosgeb
108. Kosi Solar
109. Krannich Solar Gmbh
110. Krinner Türkiye San. Ve Tic. Ltd. Şti.
111. Kuzeymak
112. Lighting Magazine
113. Line Tech Elektronik
114. Lintech - Solar
115. M+W Group
116. Mage Solar Gmbh
117. Marmara Belediyeler Birliği
118. Mavisis Teknoloji
119. Merk Solar
120. Metanet Bilişim Müh. San. Tic. Ltd. Şti.
121. Milli Prodüktivite Merkezi
122. Motif Proje / Fotoelektron
123. Muğla Üniversitesi – Temiz Enerji Kaynakları Araştırma Geliştirme Merkezi
124. Multi-Contact
125. Mutlu Akü
126. Neoenerji Temiz Enerji
127. Ningbo Huasheng Solar Energy Sources Industry Co.,Ltd
128. Ningbo Maxsolar
129. Ningbo Qixin Solar Electrical Appliance Co., Ltd.
130. Ningbo Solar Electric Power Co;Ltd
131. Norm Enerji
132. Onduline Avrasya A.Ş.
133. Otomasyoncu Haber Portalı / Güzel Yayıncılık
134. Perfectsolar Gmbh
135. Permak Enerji Üretim Ve Dağıtım A.Ş
136. Photovoltaics International
137. Povver Elektronik
138. Pro Media Services
139. Promet Proje Kontrol Ve Enformasyon Teknolojileri A.Ş
140. Pv Teknik Enerji Ltd. Şti.
141. Pv-Tech.Org
142. Q-Cells Se
143. Qingdao Haichen International Exposition Co., Ltd.
144. Risen Energy Co., Ltd
145. Robert Bürkle Gmbh
146. Rsb Yapı Taahhüt Mühendislik Mimarlık Tic. Ve San. Ltd. Şti.
147. Sağlıklı Yaşam Derneği
148. Salon Des Energies Renouvelables
149. Saüntek – Sakarya Üniversitesi
150. Schletter Gmbh
151. Sergün Güneş Enerji Sistemleri
152. Shangpin Solar
153. Solarcell Enerji Ve Aydınlatma
154. Solarjen Enerji Sistemleri
155. Solarpraxis Ag / Pv Magazine
156. Solartecmed
157. Solarwatt Ag
158. Solen Enerji
159. Solentek Solar Enerji Teknolojileri Ve Metal San. Tic. A.Ş.
160. Solenx Solar Enerji Sistemleri
161. Solutronic Gmbh
162. Sr Solar Systems Bv
163. Sun & Wind Energy
164. Sunensys Güneş Enerji Sistemleri
165. Sunflower Light Energy Science & Technology Llc
166. Sunmedia Verlags Gmbh
167. Sunstrip – Anıtcam
168. Sunways Ag, Almanya
169. Sunworx Türkiye
170. Swd Mühendislik
171. Swiss Enerji
172. T.C. Çevre Ve Orman Bakanlığı – Orman Köy İşleri Genel Müdürlüğü
173. T.Solar Tech
174. Tader Tekstil Araştırma Derneği
175. Teknik Yayıncılık Grubu
176. Temev – Temiz Enerji Vakfı
177. Temiz Dünya Ekolojik Çözümler Platformu San. Ve Tic.
178. Terrafix Anlagenbau Gmbh
179. Tisun Gmbh
180. Trakya Cam Sanayii A.Ş. – Şişecam
181. Tübitak - Mam – Marmara Araştırma Merkezi
182. Tyco Elektronik Amp. Tic. Ltd. Şti.
183. Uftp Ulusal Fotovoltaik Teknoloji Platformu
184. Unido Ichet
185. Upsolar Co.
186. Via Expo Ltd.
187. Volthaus Gmbh
188. Westech Solar Technology Wuxi Co.,Ltd.
189. Winsun New Energy Co., Ltd
190. Yangzhou Tianhua Pv-Tech Co.,Ltd.
191. Yeni Çevre Dergisi
192. Yeni Enerji Dergisi – Doğa Yayıncılık
193. Yeşil Ekonomi Haber Portalı
194. Yiğit Akü
195. Zafer Enerji Sistemleri San. Ve Dış Tic. Ltd. Şti
196. Zhejiang Huate Group-En-Source
197. Zhejiang Hurras Solar Energy Technology Co., Ltd
198. Zinox Greenjel Akü
199. Ziwotec International Gmbh
Kullanıcı avatarı
Solar
Mesaj Panosu Yöneticisi
 
İleti: 125
Kayıt: 07 May 2009, 16:47

Re: 3. Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuar İzlenimleri

İleti sue 15 Mar 2010, 12:12

Merhaba,

Fuar hakkında ki yazınızda tek kristal (mono) ve çok kristal (poly) modüllerin aynı fiyatta olduğunu yazmışsınız, tek kristallerin daha pahal olması gerekmez mi?
Yazınız güzel fakat daha ayrıntılı olabilirdi, birçok firma ve kuruluşu atlamışsınız.
sue
 
İleti: 5
Kayıt: 15 Mar 2010, 12:08

Re: 3. Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuar İzlenimleri

İleti Solar 16 Mar 2010, 19:09

Rekabetçi piyasadan kaynaklanan bir durum olabilir, tek kristal üretiminin yaygınlaşması da olabilir. 1kW'lık sistem için tek kristal modüller ile 6,2metrekare yeterli iken çok kristal ile 7,1metrekare gerekiyor, watt değerinin aynı kalmasına karşın modül alanı büyüyor, bu da malzeme artışı demek. Fakat sizin de belirtiğiniz gibi tek kristal daha saf bir ürün ve pahalı olması beklenir, büyük uygulamalar da fiyat farklılıkları olur.

Birçok firmayı atladığım doğru, temel nedeni de yorucu olması, o yüzden merak ettiklerimi inceledim. Ayrıntı konusunda ise herkesin ilgi alanı farklı olabilir, biri firmaların kar oranlarını merak ederken diğeri yapmış oldukları projelere ilgi duyabilir. O yüzden kendi beklentilerim doğrultusunda kısa yazıları uygun gördüm.
Kullanıcı avatarı
Solar
Mesaj Panosu Yöneticisi
 
İleti: 125
Kayıt: 07 May 2009, 16:47

Re: 3. Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuar İzlenimleri

İleti sue 17 Mar 2010, 22:18

Durum anlaşıldı, teşekkürler.
sue
 
İleti: 5
Kayıt: 15 Mar 2010, 12:08

Re: 3. Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuar İzlenimleri

İleti Roboelektronik 04 Ekm 2010, 10:19

İzlenimleriniz için teşekkürler. Off-grid bir sistem için sistemin tamamı için vermiş olduğunuz 4€/watt değeri kesin midir. Yaklaşık 2 sene kadar önce sadece panel satışı 5€/watt gibi bir fiyattaydı. Eğer doğruysa oldukça ucuzlamış.

Ek olarak sorum; bazı firmaların Türkiye'deki PV panel üretimlerinden bahsetmişiniz. Zannediyorum üretim yapan firma sayısının bir elin parmaklarını geçmeyecek sayıda olduğunu biliyorum ve ayrıca üretimden kasıt malzemelerin ithal edilip modüllerin biraraya getirilmesi şeklinde değil midir?
Roboelektronik
 
İleti: 2
Kayıt: 04 Ekm 2010, 10:15

Re: 3. Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuar İzlenimleri

İleti Solar 05 Ekm 2010, 17:09

Teknolojinin yaygınlaşması ile birlikte fiyatlarda düşüş görünmesi normal, belirtilen fiyatlar fuarda firmaların belirtmiş olduğu fiyatlar.

Maalesef Türkiye'de hücre üretimi yok, hücre üreticileri de dünya üzerinde sayılı. Türkiye'de yapılan genel faaliyet güneş hücresi ithalatı ve burada panele dönüştürülmesi, daha sonrasında iç ve dış pazara sunulması şeklinde.
Kullanıcı avatarı
Solar
Mesaj Panosu Yöneticisi
 
İleti: 125
Kayıt: 07 May 2009, 16:47

Re: 3. Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuar İzlenimleri

İleti McDaim 30 Ekm 2010, 11:17

Merhaba
Ben 11-14 Mart solar fuarına katıldım. Ancak özellikle belirtmeliyim ki fuarda beklentim çok farklı idi. Büyük bir hayal kırıklığı ve hüsrana uğradım.Fuara katılmamdaki amaç yeni projeler, bayi ve ditribütör edinmekti. Maalesef bu beklentilerim karşılanmadı. Ziyaretcilerin çoğunluğu sade vatandaşımız olup 'acaba birkaç bin lira ödeyip 50-60 sene evimin elektiriğini bedavaya getirebilirmiyim' düşüncesinde idi. En azından benim standıma gelen ziyaretciler bu şekildeydi. Biz 8-10 bin eurodan bahsedince ziyaretcilerin rengi değişiyordu. Neyse.. İnşallah bir başka fuara..
YEK yasa tasarısına gelince.. Aldığımız duyumlara göre hükümet bu konuyu dillendirmek istemiyor. Yasanın çıkması yönünde Enerji Bakanlığının olağanüstü çabası var. Ancak büyük enerji kartellerinin gaz firmalar vs. müthis bir baskısı var hükümet üzerinde. Bu yasanın çıkmasını kesinlikle istemiyorlar. Tasarının yasalllaşmasındaki aksaklıklar bunun gibi konulardır.
Solar panel üretimi yönünde memleketim Samsun'da birtakım girişimlerimiz oldu. Epeyi bir mesafe katettik bu hususta. Gelecek yılın sonunda üretime geçmeyi planlıyoruz. Tabii YEK kanun tasarısının meclisten çıkması imalat projemize hız katacaktır. projelerimiz ile ilgili bilgiyi http://yc.nepasun.com adresinde bulabilirsiniz
Bir yorumcunun sorduğu Mono-Poly hakkında ise şunu söyleyebilirim. Evet..Poly ve mono fiyatları yaklaşık olarak aynı fiyattadır. Poly paneller iklimi yağışlı yani günü genelde bulutlu geçen bölgelerde mono kristal panellere oranla daha verimlidir. Mono paneller güneş altında verimi daha iyidir. Özellikle kuzey bölgelerinde poly tercih edilmelidir.
Sistem maliyeti dahada düşmüştür. Şu an kw fiyatı 2,80-3€ civarında gezinmektedir
Saygılarımı sunarım.
Ahmet Demirbaş
NepaSun Germany
Obenburger Str. 76
63811 Stockstadt/Deutschland
WEB: www.nepasun.com www.asolte.com www.asolte.eu
E-Mail: McDaim@hotmail.de
McDaim
 
İleti: 3
Kayıt: 30 Ekm 2010, 10:58


Güneş Enerjisi

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Kayıtlı kullanıcı yok ve 5 misafir

cron