Güneş Enerjili Soğutma Sistemi - Absorpsiyonlu Solar Chiller

İlginç, biraz sıradışı, ergonomik ve çevre dostu sistemler.

Güneş Enerjili Soğutma Sistemi - Absorpsiyonlu Solar Chiller

İleti Aras_End 07 Haz 2011, 11:32

ClimateWell Güneşle Soğutma Teknolojisi

Resim

ClimateWell Güneşle Soğutma Teknolojisi - Absorpsiyonlu Solar Chiller, alanların ısıtılması ve soğutulmasında güneş enerjisinin kullanılması temeline dayalıdır. ClimateWell Teknolojisinin, öne çıkan en önemli özelliği termal enerjiyi depolayabilme kapasitesi ve gerek olduğunda bu enerjiyi kullanabilmesidir. Örneğin gece veya güneşin daha az ortaya çıktığı bulutlu günlerde bu depolanan enerji kullanılabilir.

Güçlerini elektrik, petrol yada doğal gaz gibi yenilenemeyen enerji kaynaklarından alan geleneksel klima ve ısıtma sistemleri yerine, ClimateWell Güneşle Soğutma Teknolojisi, zeminden yada tavandan ısıtma & soğutma sağlayabilir, konforu arttırırken CO2 salınımının da ciddi miktarlarda azaltılmasına katkıda bulunur.

Resim

Karlılık: Elektrik tüketiminde % 85'e kadar tasarruf

Geleneksel iklimleme sistemleri ile temel farklılık, ClimateWell’in yenilenebilir enerji kullanmasıdır, yani Güneş Enerjisi. Kompresör kullanımı olmadığından, elektrik enerjisi kullanımı da yoktur. Bu da çok büyük enerji tasarrufu demektir.

Resim

A Sınıf Verimlilik: Binanın Enerji Verimliliği ve Sınıfının Yükselmesi

Her bina , A ile G Sınıfları arasında değişen bir Enerji Verimlilik Sınıfına dahildir. Burada A Sınıfı en yüksek verimlilik için kullanılırken, G Sınıfı en düşük verimlilik için kullanılmaktadır. Bu sınıflandırma kilimatizasyon, ısıtma ve iç kullanım için sağlanan sıcak suyun elde sırasında tüketilen enerji nedeniyle salınan CO2 dayalı olarak yapılmaktadır. ClimateWell, elektrik kullanmadığı için binaların daha yüksek Enerji Verimlilik Sınıflarında yer almasını sağlar.

Diğer Enerji Kaynaklarına Bağımlı Olmama

Her yıl, elektrik üretimindeki açıkların artması, elektrik tarifelerinde de olumsuz etkilere sebep olmaktadır.
Isıtma, Soğutma ve Evsel Sıcak Su temininin tek sistemde entegrasyonu
ClimateWell teknolojisi ile tüm bu ihtiyaçların tek bir sistemle karşılanabilmesi mümkündür. Güneş panelleri vasıtasıyla enerjisini güneşten alan ClimateWell ünitesi, istenilen mekanda ısıtma veya soğutma gerçekleştirirken aynı anda evsel kullanımda gerek duyulan sıcak suyu da temin eder.

CO2 salınımında yılda 15 tona varan düşüş

Sadece güneş enerjisi kullanımı nedeniyle, 4 kişilik bir ailenin yıllık CO2 salınımda 15 tona varan azalma sağlamaktadır. Bu da daha iyi bir dünya için çok önemli bir katkıdır.

Sistem bakımının kolaylığı

ClimateWell teknolojisi sistemin aşırı ısınmasını önleyen bir güvenlik birimi gibi hareket eder. Dahası, mekanik parçaların olmaması bakım maliyetlerini ve süresini önemli oranda azaltmaktadır.

Resim

TÜRKİYE DİSTRİBÜTÖRÜ: ARAS Endüstriyel Kontrol Mühendislik Ltd. Şti.
http://www.aras-end.com.tr
http://www.climatewell.com
+90 216 466 87 88
En son Aras_End tarafından, 11 Haz 2011, 13:27 tarihinde değiştirildi, toplamda 1 değişiklik yapıldı.
Kullanıcı avatarı
Aras_End
 
İleti: 5
Kayıt: 07 Haz 2011, 09:55

Re: Güneş Enerjili Soğutma Sistemi - ClimateWell

İleti Aras_End 10 Haz 2011, 19:58

GÜNEŞ ENERJİLİ SOĞUTMA - BİR UYGULAMA

ClimateWell - Solar Chiller

Hastane gibi yataklı kurumlar, Güneş Enerjili Soğutma için en uygun kurumların başında gelmektedir çünkü hastanelerde yazın ortaya çıkan soğutma ihtiyacının yanısıra, çok fazla sıcak su tüketimi vardır. Güneş Enerjili Soğutmanın sağlayacağı yarar, hastane, otel, bakımevi gibi kurumlarda çok daha fazladır.

Türkiye’de de ARAS Endüstriyel tarafından temsil edilen, ClimateWell’in Kanada’da, henüz yeni bitmiş bir uygulaması ve bu uygulamanın sağladığı yararları paylaşmak istiyorum.

UYGULAMA: SHOULDICE HOSPITAL – ONTARIO – KANADA

Resim

Shouldice Hastanesi: 1945’de kurulan ve özellikle fıtık tedavilerinde lider konumda olan, Shouldice Hastanesi, Thornhill, Ontario, Kanada’da bulunmaktadır. 89 yataklı hastanede, tam donanımlı 5 ameliyathane mevcuttur.

Kullanılan Enerji: Yazları soğutma ihtiyacı elektrik enerjisi ile, kışlar ısıtma ve tüm yıl boyunca kullanım suyu hazırlanması için doğalgaz kullanılmaktaydı.

Projenin Hedefi: Güneş Enerjisi kullanarak, hastanenin ihtiyacı olan ısıtma, soğutma ve sıcak kullanım suyu gereksinimlerinin karşılanmasıdır.

Projeyi Gerçekleştirenler: Kanada’da ilk kez uygulanan bu absorpsiyonlu termal ısıtma/soğutma projesini GEMCO, Kanada’da temsil ettiği partneri ClimateWell ile birlikte gerçekleştirmiştir.

Soğutma, ısıtma ve kullanım suyunun hazırlanmasında, Güneş Enerjisinin kullanılması şeklinde olan proje hedefi, ClimateWell Güneş Enerjili Soğutucu – Solar Chiller kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Toplam 10 adet ClimateWell Solar Chiller, kaskad uygulanmıştır. Bu ünitelere gerekli olan termal enerji, her biri 30 tüplü setlerden oluşan, toplam 141 set vakum tüp güneş kollektörü ile sağlanmıştır. Toplam 425 m2 kollektör sahası oluşturulmuştur. Hastanede mevcut bulunan hava kanalları, hiç değişikliğe uğratılmamış ve gerek ısıtma, gerekse soğutma için mevcut havalandırma kanalları kullanılmıştır.

Kurulan bu sistem ile kullanım suyunun ısıtılması için harcanan enerjiden %91, soğutma için harcanan enerjiden %36 ve ısıtma için harcanan enerjiden %44 tasarruf sağlanmıştır. Hastanenin toplam enerji ihtiyacının %56’sı Güneş Enerjisi ile sağlanmış olup, geri kalanı ise elektrik ve doğalgaz ile sağlanmaya devam edilmektedir.

Shouldice Hastanesi, bu uygulama ile CO2 emisyonunda, yılda 150 tonluk bir azaltma gerçekleştirmiştir. Bu emisyon azalması, her yıl trafikten 30 aracın çekilmesiyle eşdeğerdir.


PROJENİN TEMEL VERİLERİ
Hedef: Soğutma, Isınma ve Kullanım suyu hazırlanması için Güneş Enerjisinin kullanılması
Solar Chiller: ClimateWell – 10 ünite kaskad
Kollektör Tipi: Heat Pipe - Vakum Tüp Kollektör
Kollektör Sahası: Her biri 30 tüplü 141 kollektör seti – 425 m2
Dağıtım Sistemi : Hastanede mevcut hava kanalları, hiç değişikliğe uğratılmadan kullanıldı
CO2 emisyonu: Yılda 150 tonluk emisyon azalması. Her yıl 30 aracın trafikten çekilmesiyle eşdeğerdir
Sağlanan Enerji Tasarrufu: Kullanım Suyu için harcanan enerjiden %91
Soğutma için harcanan enerjiden %36
Isıtma için harcanan enerjiden %44
Güneş / Diğer Enerji: Hastanenin toplam enerji ihtiyacının %56’sı Güneş Enerjisi, geri kalanı ise elektrik ve doğalgaz ile sağlanmaktadır

Resim

Resim
En son Aras_End tarafından, 15 Haz 2011, 10:26 tarihinde değiştirildi, toplamda 1 değişiklik yapıldı.
Kullanıcı avatarı
Aras_End
 
İleti: 5
Kayıt: 07 Haz 2011, 09:55

Re: Güneş Enerjili Soğutma Sistemi - Absorpsiyonlu Solar Chi

İleti soylu 13 Haz 2011, 12:37

Paylaşımınız için teşekkürler... Türkiye'de ne gibi uygulamalar var?
soylu
 
İleti: 1
Kayıt: 13 Haz 2011, 10:05

Re: Güneş Enerjili Soğutma Sistemi - Absorpsiyonlu Solar Chi

İleti Aras_End 15 Haz 2011, 09:15

En son biten uygulama, bir MANDIRA uygulamasıdır. İneklerden sağılan sütün, sağıldıktan sonra 3 saat içerisinde vucut sıcaklığından, 4 dereceye kadar soğutulması ve bu sıcaklıkta muhafaza edilmesi gerekmektedir. İşte bu görevi, güneş enerjisinden faydalanarak gerçekleştirmek mükündür. Yani özetle, daha önce elektrik harcayarak, konvansiyonel yöntemlerle yaılan bu soğutma işlemi artık, ClimateWell absorpsiyonlu solar chiller kullanılarak yapılabilecektir.

Bunun dışında da, otel, hastane, konut, ofis, AVM uygulama projelerimiz vardır.
Kullanıcı avatarı
Aras_End
 
İleti: 5
Kayıt: 07 Haz 2011, 09:55

Re: Güneş Enerjili Soğutma Sistemi - Absorpsiyonlu Solar Chi

İleti Aras_End 17 Ekm 2011, 13:56

ClimateWell, General Electric tarafından ‘GE ecomagination challenge’ da ödüllendirildi.

GE ve girişim sermayesi ortakları bugün 200 milyon dolarlık ‘GE ecomagination challenge’ bir parçası olarak teknolji şirketlerine öncülük etmek için 55 milyon dolarlık ortak  yatırım yapacağını açıkladı. ClimateWell  Üstün girişimciliği ve yenilikçiliği için ödüllendirilmiş ve General Elektric bundan böyle ClimateWell'in tüm araştırma ve geliştirme faaliyetlerine destek vereceğini bildirmiştir.
Kullanıcı avatarı
Aras_End
 
İleti: 5
Kayıt: 07 Haz 2011, 09:55


İlginç Ürünler

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir

cron