1 Temmuzdan itibaren Almanya güneş enerjisine olan sübvansiyonları önemli ölçüde düşürecek. Yılbaşında %9’luk bir fiyat düşüşü olmasına karşın, tekrardan teşvik miktarı azaltıldı. Yeni yasa kapsamında şebekeye satılan elektrik miktarı çatılarda güneş enerjisi ile elektrik üretimi için %16, büyük uygulamalar için ise %15 seviyesinde düşürülecek.
Almanya’daki mevcut yasa, güneş enerjisinden elektrik üretimi için teşvik miktarı 39eurocent/kWh fakat şebeke elektriği 5eurocent/kWh. Aradaki fark nihaiyi tüketicilere ödetiliyordu. Almanya'nın 0,44 Euro'dan başlayan teşvik miktarı 0,30 Euro'nun da altına inmek üzere.
Teşviğin azaltılması ile 1 milyar Euro’yu bulan sübvansiyonların maliyeti düşürmek. Teşvik paketi ile beraber bir anda büyüyen dev bir sektörde ki 50.000 çalışanın da risk altında olduğu belirtiliyor. Yüksek miktarda ki teşvik miktarı rekabetçi yapıyı bozduğu için eleştiriliyordu. Almanya'nın teşvikleri ile sektörünün en büyük hücre üreticisi olan Q-Cell'i zor günler bekliyor gibi.
20 yıllık ortalama bir sistemin 17eurocent/kWh gibi bir fiyata şebekeye satılması durumunda kurulum maliyeti çıkartacağı düşünülürse, Almanya’nın vermiş olduğu teşvik miktarı oldukça yüksek.
Kaynak:http://www.businessweek.com/ap/financialnews/D9E20UK80.htm