Gaz-petrol lobisi yenilenebilir enerjinin önünü mü tıkadı?

Güneş Enerjisi Hakında Genel Yorumlar

Gaz-petrol lobisi yenilenebilir enerjinin önünü mü tıkadı?

İleti Solar 30 Ekm 2009, 12:07

YEK'in (Yenilenebilir Enerji Kanunu) görüşülceği sırada bir anda geri çekilmesinin çeşitli nedenleri olduğu söyleniyor. Bir kısım gaz-petrol lobisinin faaliyetleri sonucu ertelendiğini söylerken bir kısım da yeterli altyapının (Türkiye'nin kendi yenilenebilir enerji sistemlerine sahip olmaması ve ithal edilen ürünlerin kurulacak olması) olmamasınan dolayı geri çekildiğini ifade ediyor. Kanunun 1-2 yıl ertelenmesi söz konusu, bu süre zarfında Türkiye'nin kendi üretimi olan güneş pilleri ve rüzgâr türbinlerine sahip olması hedefleniyor.

Türkiye'de üretilen yenilenebilir enerji kaynaklarının ekipmanları;
düzlemsel güneş kollektörleri (termodinamik, su ısıtma) fakat yeni nesil vakum tüplü sistemler üretilmiyor,
rüzgâr türbinlerinin kanatları üretilmesine karşılık, rüzgâr türbinleri dışarıdan ithal ediiyor,
güneş pilleri ise ne yazık ki hiç üretilmiyor, diğer ekipmanlarının büyük bir kısmı yine ithal ediliyor.

Konu ile ilgli bugün basında yer alan haber:

Enerji Komisyonu'nda sürpriz değişiklik
TBMM Enerji ve Sanayi Komisyonu başkanı değişti. Yaklaşık 7 yıldır komisyon başkanlığı görevini yürüten AK Parti Kütahya Milletvekili Soner Aksoy görevinden ayrıldı.

Aksoy'un yerine başkanlık görevini, AK Parti Sakarya Milletvekili Hasan Ali Çelik yürütecek. Aksoy rüzgâr, güneş gibi yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarını yatırıma dönüştürmek için yasal altyapının oluşturulması konusunda önemli çalışmalara imza atmıştı. Aksoy son olarak, muhalefetin de desteğini alarak 'Yenilenebilir Enerji Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni Meclis gündemine taşımıştı. Tasarı, görüşüleceği sırada ani bir kararla geri çekilmişti. Aksoy'un görevden ayrılmasını değerlendiren Rüzgâr Enerjisi Santralleri Yatırımcıları Derneği Başkanı Salahaddin Baysal, Aksoy'un rüzgâr, güneş gibi kaynakların ekonomiye kazandırılması için çok önemli çalışmalara imza attığını söyledi. Baysal, "Yiğit ve yürekli bir başkandı. Ama, lobiler ve özellikle gaz-petrol lobisi başkanın önünü tıkamıştır." ifadesini kullandı. Baysal, başkanlığı devralan Hasan Ali Çelik'in de iyi bir insan olduğunu kaydetti. Yerli kaynakların önünü kesmek isteyen çevrelerin yine başarılı olduğunu savunan Baysal, yasa tasarısının Meclis'te son anda geri çekilmesinde lobilerin etkisi olduğu görüşünde: "Yasa, haziranda görüşülecekti ama Hazine görüşü gerekçesiyle geri çekildi. Oysa, komisyon 1 yıl yasanın üzerinde çalıştı ve Hazine de çalışmaların içerisindeydi." Baysal'a göre kanunun çıkması halinde 20 bin megawat (mw) rüzgâr, 20 bin mw su potansiyeli harekete geçecekti. Güneş enerjisinde de yaklaşık 20 bin mw bir potansiyeli söz konusu.

SONER AKSOY: BAKANLIK VE EPDK BÖLÜNMELİ

Komisyon başkanlığından ayrılan Soner Aksoy, görev değişikliğinin kendisi için beklenmedik bir gelişme olduğunu söyledi. Aksoy, "Yaptığımız çalışmalar ortada, yasal çalışmaları ortada. Sektöre sormak lazım, bu çalışmalardan memnun muydular, değil miydiler? Yedi yıldır bu görevi şerefle yürüttük." açıklamasını yaptı. Aksoy, yeni dönemde Meclis Genel Kurulu'ndan son anda geri çekilen yenilenebilir enerji kaynaklarıyla ilgili kanunun veya benzerinin çıkarılmasının Türkiye'nin geleceği için zaruret olduğunu kaydetti. Enerji Bakanlığı ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) ikiye bölünmesini öneren Aksoy, "Bakanlıkta 35 genel müdürlük var, takibi mümkün değil. Bakanlık, doğal kaynaklar ve yenilenebilir enerji kaynakları olarak ikiye bölünmeli. Altyapı tamamlanmalı, ciddi eksikler var." diye konuştu.


Kaynak: http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=909426
Kullanıcı avatarı
Solar
Mesaj Panosu Yöneticisi
 
İleti: 125
Kayıt: 07 May 2009, 16:47

Re: Gaz-petrol lobisi yenilenebilir enerjinin önünü mü tıkadı?

İleti Solar 03 Oca 2010, 15:11

Yenilenebilir Enerji Teşviklerini Çıkartmıyoruz!

Geçen yıllarda ki petrol ve doğalgaz fiyatlarında ki artış, ABD şirketlerinin kendi ülkelerinde ki shale kayalarından (kömür veya sist gibi katı hidrokarbonlar) gaz üretmeye yönlendirmişti. Shale kayalarından gaz üretimi o kadar ucuz ve başarılı olmuştu ki, ABD'nin doğalgaz açığını kapatmak için yapılan LNG boşaltma ve buharlaştırma tesislerinin projelerini durdurulmuştu. ABD'nin kendi gazını üretmesi ve küresel kriz sonucunda enerji ihtiyacının düşmesi ile enerji maliyetleri de düşmeye başlamıştır.

Türkiye'de ki ihtiyacın bu şekilde devam etmesi durumunda doğalgaz ve enerji fiyatlarında bir düşüş olabilir (ABD'de 1.000 m3 doğalgaz 170$, Türkiye'de ise BOTAŞ'ın sanayi ve elektrik üreticilerine satış fiyatı 330$) , tabi ki devletin geçen yıl uyguladığı ÖTV ve KDV indiriminin masrafını çıkardıktan sonra. Araç fiyatlarında ki vergi kaybını yakıt üzerine yaptıkları zamlar ile çok kolay bir şekilde karşılıyorlar. Dolaylı vergilere devam.

Türkiye'nin elektrik tüketimi her yıl %8 artmasına karşın (2 yıl önce elektrik sıkıntısından dolayı, yazın ortasında kesintiler oluyordu) krizden dolayı tüketim azalmıştır. Devlette ilk kurulumu maliyetli yenilenebilir enerji yerine doğalgazı seçmiş görünüyor. Doğalgazın depolanma, taşınma gibi sorunları olmadığı için Türkiye kendi doğalgaz yataklarına yönelmiş ve yenilenebilir enerjiyi bir kenara kaldırmıştır.

Özetle:

"Yenilenebilir enerji kaynakları üretimini teşvik kanununu çıkartmadığımız için size karşı mahcup olduk. Onun yerine size ucuz gaz verelim de birkaç yıl idare edin. 2014'ten sonra elektrik sıkıntısı olursa gelin gene görüşelim. O zaman el ve güç birliğiyle bu yıl çıkartmadığımız "Yenilenebilir Enerji Üretim Teşviklerini" çıkartırız. Doğalgaz tüketimimiz biraz artarsa bile sonra düşecektir. Teşvikleri de o zaman birlikte düşünürüz."
Kullanıcı avatarı
Solar
Mesaj Panosu Yöneticisi
 
İleti: 125
Kayıt: 07 May 2009, 16:47

Re: Gaz-petrol lobisi yenilenebilir enerjinin önünü mü tıkadı?

İleti Solar 24 Oca 2010, 20:55

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan (18 Ocak 2010) yazdı:Yenilenebilir enerjiyi artık çok daha fazla gündemimize almamız gerektiğine inanıyorum. Türkiye başta rüzgar, jeotermal, hidroelektrik ve güneş enerjisi olmak üzere kayda değer bir yenilenebilir enerji potansiyeline sahiptir. Şu anda yenilenebilir kaynakların toplam elektrik üretimimiz içindeki payı yüzde 20'dir. Hedefimiz 2023 yılı itibarıyla elektrik tüketiminin yüzde 30'unu yenilenebilir kaynaklardan karşılamaktır. Ayrıca 2023'te 20 bin megavat rüzgar enerjisi ve 600 megavat jeotermal kapasitesine erişmeyi hedefliyoruz.


Enerji Bakanı Taner Yıldız yazdı:Ocak, şubat gibi Yenilenebilir Enerji Kanunu hazırlıklarını bitirmiş ve bunu özel sektörle paylaşmış olmayı arzu ediyoruz. Ayrıca enerji yatırımları sürüyor. Yakında 2.2 milyar dolarlık yatırım yapacak bir yabancı grup geliyor


Son günlerde Başbakan ve Bakan'ımız YEK'in çıkacağı yönünde haberler veriyorlar fakat bu yasa çıktı çıkacak oldukça uzamış durumda. Kesin bir bilgi olmamakla birlikte, önümüzde ki günlerde yasanın yasalaşması gerçek olabilir.

Bu arada yürülükte olan yasa:
http://www.tbmm.gov.tr/kanunlar/k5346.html (Kanun No: 5346, Kabul Tarihi : 10.5.2005)

Beklenen yasa tasarısını da buradan takip edebilirsiniz:
http://www.tbmm.gov.tr/develop/owa/tasa ... a_no=69688 (Tasarının akıbeti)
http://www2.tbmm.gov.tr/d23/2/2-0340.pdf (Yeni YEK)(PDF dosyası için Adobe Reader gereklidir, http://get.adobe.com/reader/?promoid=DAFYK buradan edinebilirsiniz)
Kullanıcı avatarı
Solar
Mesaj Panosu Yöneticisi
 
İleti: 125
Kayıt: 07 May 2009, 16:47

Re: Gaz-petrol lobisi yenilenebilir enerjinin önünü mü tıkadı?

İleti Solar 17 Şub 2010, 03:22

Bazı medya kanallarında Enerji ve Tabii Kaynaklar bakanı Taner Yıldız’ın Eylül 2009 tarihinde Renex Fuar’ın da ki yazıları yer aldı. Eski bir haber olmasına karşın, yayınlamamış olmamdan dolayı burada aktarıyorum fakat açıklama sonrasında yukarda gördüğünüz değişiklikler oldu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar bakanı Taner Yıldız;
"Önemli anlaşmalar ve önemli yatırımlar fuarlardan çıkıyor. Gelecek nesillere daha iyi bir ülke bırakabilmek ancak temiz enerji kaynakları ile mümkün. Yeşil enerjinin önünü açmazsak iklim değişiklikleri ile alacağımız önlemler yetersiz kalacak. Teknoloji "know-how" ile beraber yatırıma dönüşecek. Türkiye 44 bin megawatt rüzgâr, jeotermal ve güneş enerjisi bakımından büyük bir potansiyele sahip.
Yenilenebilir Enerji Kanunu ve Enerji Verimliliği Kanunu ile birlikte tercihlerimizi ortaya koyduk. Sıra realize etmeye geldi.
Kendi teknolojisini burada geliştirenlere 5 cent ilave teşvik vereceğiz. Tükettiğinden daha fazlasını üretenler için sistemin kabul edeceği satın alacağı, her bir evin her bir işletmenin kendi içerisinde santral gibi çalıştıracağı bir sistem getiriyoruz.
Geliştirilebilecek bir teknolojiyi geliştirmek istiyoruz. Avrupa ve Amerika'da yaşanmış teknolojiyi transfer etmek maharet değil. Onları geliştirebilecek enerjinin bütün yanlarını kapsayacak proje olacak"

Yenilenebilir Enerji Kanunu ve Enerji Verimliliği Kanunu'nun en yakın zamanda çıkacağı müjdesini verdi. Fazladan üretilen enerjinin şebekeye satılması için çift yönlü sayaç kullanılacağını da belirten Bakan Yıldız. Kendi teknolojisini burada geliştiren yatırımcılar için 5 cent ilave teşvik verileceğini de duyurdu. Hali hazırda Türkiye'de 2 fabrika güneş hücresi imalatına geçmek üzere ve onların kuracağı sistemler fazladan teşvikten de yararlanacaklar.
Çöpten enerji elde edilmesi konusunda yeni bir çalışma başlattıklarını da duyurdu ve Meclis'e gelmesi beklenen yeni kanun tasarısında Türkiye'deki bütün çöplerin ihtiva edecek bir paket hazırladıklarını bildirdi.
Kullanıcı avatarı
Solar
Mesaj Panosu Yöneticisi
 
İleti: 125
Kayıt: 07 May 2009, 16:47

Yenilenebilir Enerji Kanunu 29.12.2010

İleti Solar 30 Arl 2010, 21:39

Kanun yasalaşmış bulunmakta. http://www.tbmm.gov.tr/develop/owa/kanu ... un_no=6094
http://www.tbmm.gov.tr/kanunlar/k6094.html

Teşvik sunan dünya ülkelerine nazaran, teşvik oranları oldukça düşük düzeyde. Piyasa aktörlerinin ilerleyen günlerde yasaya yönelik gözlemleri daha net ortaya çıkacaktır ancak ilk gözlemlere göre oldukça yetersiz olduğudur. En azından yasa 2011 yılına kalmadı, bu bile sevindirici bir haber.

Teşvik oranın düşmesi yanı sıra "Euro sent" yerine "dolar sent" olarak berileşmesi de kur ile yapılan ayrı bir kurnazlık.
Güneş Enerjisine Dayalı enerji üretimi 13,3 dolar sent/kW (mevcut kurda 10 Euro sent/kW) yapmakta ki beklenen yasaya göre %60'lık bir düşüş gözlemlenmekte.

ANKARA- TBMM Genel Kurulunda, yenilenebilir enerji kaynakları ile ilgili yasa teklifi kabul edilerek yasalaştı.

Yasa, yenilenebilir kaynaklara dayalı elektrik üretiminin teşvikini amaçlıyor. Yasaya göre, elektrik enerjisine yönelik kaynak alanlarının, ilgili kurum ve kuruluşların görüşü alınarak belirlenmesi, derecelendirilmesi, kullanılmasına ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle düzenlenecek. Belirlenen yenilenebilir kaynak alanları, imar planlarına resen işlenmek üzere Bakanlık tarafından ilgili mercilere bildirilecek.

Yasayla, yenilenebilir enerji kaynağına dayalı üretim tesisleri için uygulanacak fiyatlar "Euro sent" yerine "dolar sent" olarak belirleniyor. Buna göre, yenilenebilir enerji kaynaklarından (YEK) elektrik üreten tesisler için "YEK destekleme mekanizmasında" belirlenen fiyatlar şöyle:

"Hidroelektrik üretim tesisi için 7.3 dolar sent,

Rüzgar enerjisine dayalı üretim tesisi için 7.3 dolar sent,

Jeotermal enerjisine dayalı üretim tesisi için 10.5 dolar sent,

Biyokütleye dayalı üretim tesisi için (çöp gazı dahil) 13.3 dolar sent,

Güneş enerjisine dayalı üretim tesisi için 13.3 dolar sent."

Kanunun yürürlüğe girdiği 18 Mayıs 2005 tarihinden 31 Aralık 2015 tarihine kadar işletmeye girmiş ya da girecek YEK destekleme mekanizmasına tabi üretim lisansı sahipleri için bu fiyatlar 10 yıl süreyle uygulanacak.

31 Aralık 2015 tarihinde itibaren işletmeye girecek olan yenilenebilir enerji kaynağı üretim tesisleri için uygulanacak fiyatlar, bu fiyatları geçmeyecek şekilde Bakanlar Kurulunca belirlenecek.

Yoğunlaştırılmış güneş enerjisi ile birlikte yenilenebilir olmayan diğer enerji kaynaklarını kullanarak enerji üreten hibrit üretim tesisleri de bu destekleme kapsamında olacak.

Piyasa Mali Uzlaştırma Merkezi (PMUM), her fatura dönemi için YEK toplam bedelini ilan edecek ve tüketiciye elektrik enerjisi sağlayan tedarikçilerin ödeme yükümlülüğünü belirleyecek.

"YEK yatırımları için iklim ve siyasi istikrar müsait"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, yenilenebilir enerji kaynakları (YEK) yatırımları için Türkiye'de iklim ve siyasi istikrarın müsait olduğunu söyledi.

Yıldız, yenilenebilir enerji kaynaklarıyla ilgili yasa teklifinin yasalaşmasının ardından, yaptığı teşekkür konuşmasında, yeni yılın ilk birleşiminde enerji KİT'lerinin mahsuplaşmasına ilişkin düzenlemelerin ele alınması dileğinde bulundu. Yıldız, şöyle konuştu:

"Bu koymuş olduğunuz katkılarla beraber istihdamı artırıcı, sanayinin daha farklı sektörlere de yatırım yapmasını sağlayan bir kanun geçirdik. Sırf bu kanundan sonra yaklaşık 20 bin megavatlık bir güç elde etmiş olsak, 25-30 milyar dolarlık bir yatırım... Hele hele yerli kaynaklardan yapılabiliyorsa bu hem sanayi açısından hem de istihdam açısından önemli bir katkı sağlanmış olacaktır.

Tabii, burada arkadaşlarımız bu katkıları koyarken, aslında tüketicilerin daima pahalı, üreticinin ise daima ucuz bulduğu bir kalemi regüle etmekle ilgili bir çalışma yaptık. Yatırımcı, bu fiyatlarla mutlaka yatırım yapabileceği bir noktayı yakalar ve bulur, o yatırımı da yapar. Bununla alakalı hiçbir endişeye düşmeyelim. Piyasa bunu bu şekliyle regüle eder.


Kaynak: http://www.aa.com.tr/tr/yenilenebilir-e ... sti-2.html
Kullanıcı avatarı
Solar
Mesaj Panosu Yöneticisi
 
İleti: 125
Kayıt: 07 May 2009, 16:47

Re: Gaz-petrol lobisi yenilenebilir enerjinin önünü mü tıkad

İleti Solar 10 Tem 2011, 16:24

Uzadıkça uzayan mevzuat değişikli ile ilk GES (Güneş enerji santrali) projemizin ne zaman faaliyete geçeceği de belli değil. Mart aylarında;
-En yakın trafo merkezine uygun güçte GES kurulası gerektiği
-Bölgede birden fazla GES olamayacağı (trafo merkezlerinde oluşacak yoğunluktan dolayı)
-Güneş enerjisi Ölçüm Tebliği gerekliliği
-Fiyat konusunda bilgi kargaşalığı (yasanın belirlemiş olduğu fiyat, perakende satış fiyatı, teşvik için yerli yabancı üretici denetimi vs.)
gibi birçok belirsizlik ile birlikte yürüklüğe giren yasa ile mevcut planların da ileri bir tarihe atılmasına neden olmakta.
Süreç içerisinde yetersiz bir denetim olduğu açık, yıllardır ortaya konulmaya çalışılan bir program olmasına karşın birkaç ayda bir ortaya çıkan yeni mevzuat karşısında ortaya bir sonuç çıkmış değil.

Firma ve vatandaşların ilgisini çekmek için arada bir çıkan haberler dışında ortaya konulmuş bir çözüm olmayışı da oldukça ilginç.


Güneşten elektrik üretmeye hazırız!


EPDK, 600 megavatlık (mw) güneş enerjisi elektrik üretim santrallarına yönelik yerli ve yabancı yatırımcılar tarafından merakla beklenen düzenlemeyi sonuçlandırdı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), önceki gün yaptığı toplantıda, güneşten elektrik üretmek için lisans başvurularının nasıl yapılacağına yönelik düzenleme yaptı. Buna göre güneş enerjisine dayalı her bir üretim tesisi için yapılacak yatırım başvurusunun kurulu gücü 50 mw'yi geçemeyecek ve başvurular en yakın trafo merkezine yapılacak. Bundan sonraki süreç ise şöyle işleyecek; TEİAŞ ve Enerji Bakanlığı güneş enerjisi santrallarının bağlanacağı trafo merkezleri ile kapasiteleri ilan edecek. Bu arada EPDK tarafından yayımlanacak Ölçüm Tebliği çerçevesinde, yatırım yapmayı planlayan özel şirketler, açıklanan trafo merkezlerinin kapasitelerini de dikkate alarak ilgilendikleri bölgelere yönelik belli bir süre güneş ölçümleri yaparak sonuçları ile birlikte EPDK'ya başvuracak. EPDK rüzgar başvurularında olduğu gibi lisans başvurular için belli bir gün ilan edecek. Aynı bölgeye birden fazla şirketin başvurması halinde TEİAŞ tarafından yarışma yapılacak. Yarışmada ise 5346 sayılı Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanunda belirlenen alım fiyatı üzerinden en fazla indirim vermeyi taahhüt eden bağlantı hakkını kazanacak. Böylece özel sektörün başvurular bağlantı görüşleri ölçüm ve yarışma sonuçlarına göre sonuçlandırılacak.

AR-GE'CİLERE RÜZGAR KOLAYLIĞI
Kurul aynı düzenleme kapsamında özellikle bir yandan kampüslerinde kendi elektriklerini üretirken, bir yandan araştırma geliştirme faaliyeti göstermek isteyen kurumlara yönelik kolaylık sağladı. Buna göre, ''Kanunla kurulmuş araştırma ile yüksek öğretim kurumlarının, bilimsel araştırma geliştirme ve eğitim faaliyetleri kapsamında aynı dağıtım bölgesinde olmak, kendi ihtiyaçlarını karşılamak ve azami 10 mw kurulu gücü geçmemek kaydıyla yerleşkelerinde nükleer, yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik üretim tesisi kurmak amacıyla uhdelerindeki anonim ya da limited şirketleri vasıtasıyla yapacakları lisans başvurularında'' kolaylık sağlandı. EPDK Başkanı Hasan Köktaş, Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliği'nde yaptıkları ve önümüzdeki günlerde yürürlüğe girecek yeni düzenlemelerin ülkemizde yenilenebilir enerji kaynaklarının geliştirilmesi açısından büyük önem taşıdığını söyledi.

GÖZLERİ KAMAŞMAYACAK

Türkiye'de güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynaklarını milyarlarca dolarlık yatırımlarla elektriğe dönüştürmeye yönelik hem yerli hem de yabancı özel sektörün çok büyük bir ilgisi ve beklentisi bulunduğunu belirten Köktaş, şöyle konuştu: ''Bugün 1.600 megavatlara ulaşan rüzgar santralı kurulu gücünü uzun vadede 20 bin megavatlara, güneşte de sıfırdan başlayıp önce 600 megavata, sonra da çok daha büyük güçlere çıkarmak üzere sistem dizaynı yapıyoruz. Ayrıca araştırma kuruluşları ve üniversitelerde bu konularla yakından ilgileniyor. Bu düzenlemelerimiz sayesinde sistemin düzenini bozmadan, tamamen öngörülebilir bir şekilde yatırımların yapılmasını sağladık. Şirketlerin ellerinde ölçüm sonuçları olacağından yatırımın fizibıl olup olmayacağını bilecek, finansman kolaylaşacak. Böylece güneş yatırımcıları gözleri kamaşmadan, neyi, nasıl hangi sıra ile yapacaklarını, nasıl yarışacaklarını ve hangi kriterlere uymak zorunda olduklarını görerek yol alacaklar.''
Kullanıcı avatarı
Solar
Mesaj Panosu Yöneticisi
 
İleti: 125
Kayıt: 07 May 2009, 16:47

Güneş enerjisi trafo merkezleri, ölçüm standardı tebliği

İleti Solar 14 Ağu 2011, 08:56

Arka arkaya gelen düzenlemeler ve duyurular ile yıllardır kurulmak istenen güneş enerjisi santralleri nihayet yapılabilecek, temkinli olmakta fayda var çünkü güneş enerjisine dayalı elektrik üretim fiyatlarında net bir karar yayınlanmış değil.

12.08.2011 tarihli duyuru:
" 31/12/2013 tarihine kadar iletim sistemine bağlanacak Güneş enerjisine dayalı elektrik üretim tesisleri için trafo merkezleri bağlantı kapasiteleri duyurulmuştur."
Toplamda 600MW trafo merkezi belirtilen tabloda ağırlıklı olarak güney bölgelerimiz yer almakta.
http://www.gunessistemleri.com/img/Gunes_Enerjisi_Trafo_Merkezleri.pdf

11.08.2011 tarihli duyuru:
" Rüzgâr ve Güneş Enerjisine Dayalı Lisans Başvurularına İlişkin Ölçüm Standardı Tebliği taslağı 22 Ağustos 2011 Tarihi mesai bitimine kadar kamuoyunun görüş ve değerlendirmelerine açιk tutulacaktιr. İlgililerin taslak hakkιndaki görüşleri ile varsa konuya ilişkin ilave öneri ve tekliflerini gerekli değerlendirmelerin yapιlabilmesini teminen aynι süre içerisinde yazιlι olarak Kurumumuz Elektrik Piyasasι Dairesi Başkanlιğιna veya bilgielektrik@epdk.org.tr adresine bildirmeleri hususu kamuoyuna saygιyla duyurulur."
http://www.gunessistemleri.com/img/RuzgarGunesolcumTebligiTASLAK.doc

2009 Yılı Genel Enerji Dengesi Tabloları:
http://www.gunessistemleri.com/img/2009_yili_genel_enerji_dengesi.pdf

19.06.2011 tarihli duyuru:
Güneş Enerjisine Dayalı Elektrik Üretim Tesisleri Hakkında Yönetmelik:
http://www.gunessistemleri.com/img/Gunes_Enerjisine_Dayali_Elektrik_Uretim_Tesisleri_Hakkinda_Yonetmelik.pdf
Kullanıcı avatarı
Solar
Mesaj Panosu Yöneticisi
 
İleti: 125
Kayıt: 07 May 2009, 16:47

Ynt: Gaz-petrol lobisi yenilenebilir enerjinin önünü mü tıka

İleti Solar 14 Mar 2012, 20:58

Süreç işlemeye devam ediyor :)

10.03.2012 tarihli duyuru:
Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmelik (500 kW altı yönetmelik) düzeltmesi ve yönetmeliğe ait uygulama tebliği 9 mart 2012 tarihinde resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi.
Elektrik Piyasasında Lisanssız (500kW Altı) Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmelik - Son Hali (Tarih: 10.03.2012)

Yönetmelik içerisinde Lisansız Üretim Bağlantı Başvuru Formu yer almaktadır.

Kaynak: http://www.epdk.org.tr/web/elektrik-piy ... airesi/146
Kullanıcı avatarı
Solar
Mesaj Panosu Yöneticisi
 
İleti: 125
Kayıt: 07 May 2009, 16:47


Güneş Enerjisi

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir

cron