Güneş Enerji Sistemleri

 

Güneş Enerjisi ile Elektrik Üretimi ve Ekipmanları. Hazır paket sistem.

 

Çevre dostu ve enerji bağımlılığını azaltmak için kurulan sistemlerdir. Fotovoltaik (güneş pilleri) paneller tarafından üretilen elektrik doğru akımdır (DC, 12-24-48 volt), eğer elektriği kullanacağımız aygıtlar da doğru akım ile çalışıyorsa fotovoltaik panelden üretmiş olduğumuz elektriği doğrudan cihazlarda kullanabiliriz. Fakat aygıtlarımız alternatif akım (AC, 220 volt) ile çalışıyorsa (Türkiye'de alternatif akım kullanılmaktadır) invertör denilen cihaz ile doğru akımı alternatif akıma çeviririz (DC --> AC). Güneş enerjisinden sadece gündüzleri faydalanmaktayız fakat geceleri de elektrik gereksinimlerimiz bulunmakta, bunun için de gündüz üretmiş olduğumuz elektrik ile akümüzü şarj ederiz (aküler doğru akım prensibi ile çalışır).

 

Ciihazlarımızı inceleyelim:

Fotovoltaik Panel (Ayrıca: Güneş Hücreleri) :
Güneş ışınlarını elektrik enerjisine çeviren ve sistemin ana elemanı olan ekipmandır. 1950'ler de %4 olan verimleri günümüzde %15 civarına gelmiştir. Verimleri güneşin 1000 W/m2 enerji yaydığı bölgeye göre hesaplanmaktadır fakat Türkiye'de bu değer 1300 W/m2 olduğundan verimleri daha iyi değerler almaktadır.
Solar Regülâtör (Ayrıca: Regulator)
Fotovoltaik panelden gelen akımı düzenleyerek aküye iletilmesini sağlar. Akünün tam dolmasını ve aşırı kullanımlarda deşarj (boşalmasını) olmasını engeller.
Akü (Ayrıca: Solar Akü):
Gelen elektrik enerjisini depolamaya yararlar, otomobillerde kullanılan akülerden farklı oldukları için dikkatli olmakta yarar vardır. En sık kullanılanları üç tiptir; Kuru (Flooded Lead Acid) , AGM (Absorbed Glass Mat Sealed Lead Acid) ve GEL (Gelled Electrolyte Sealed Lead Acid).
Akülerin kapasiteleri amp saat (Ah) olarak ifade edilir, ömürleri 20 saat civarıdır.
Kapasiteleri Watt = Amp saat * Volt olarak ifade edilir (Ör: 12 volt * 357 Ah = 4284 Watt olan bir akü 1000 $ civarıdır).
Ömürlerini uzun tutmak için kapasitesi %50'nin altında iken şarj edilmelidir. Verimleri %90 civarındadır.
İnverter (Ayrıca: DC-AC Evirici):
Güneş panelleri (fotovoltaik) doğru akım üretirler (DC) oysa evlerde kullandığımız cihazlar alternatif akım (AC) ile çalışırlar, inverterde tam bu işe yarar, doğru akımı alternatif akıma dönüştürür. 12-24 volt olan doğru akımı 220 volt 60 Hz şebeke elektriğine çevirir. Verimleri %93 civarındadır.

 

Hazır paket sistem: Kyocera 1,6 kW GT Kit:
Ufak bir hesaplama yapalım; 4 kişilik bir ailede aylık kullanımı 300 kWh'tir ki bu 70 TL fatura demektir. Türkiye'de ortalama güneşlenme süresi 7,2 saattir ve elektrik enerjisinin %100'nü güneş enerjisi ile sağlamak isterseniz alta ki sistemi kullanabilirsiniz.
8 adet 205 watt 16 volt'luk fotovoltaik panel (8 x 800$).
1 adet 2500 Watt İvertör (1300 $).
1 adet 30A DC Kontrol Kutusu (150 $).
1 adet Bağlantı kutusu(80 $).
1'er adet diÄŸer malzemeler (kablo, AC kutusu vs) (200 $).
Toplamda 8130 $ maliyeti olan bu sistem, yıllık 500 TL ve 20 yıllık 10.000 TL faturamızdan kurtulmamızı sağlayacaktır.
1,6 kW hazır paketin şebeke çizimi

Not: Sistemde akü bulunmamaktadır.

Hakkımızda   Site Haritası   Reklam   Ä°letiÅŸim 
2008 yılından beri güneş enerjisi gücünü göstermektedir. ©2012